Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΧΑΛΙΦΑΤΟ ΤΗΣ ΠΥΡΣΟΥΠΟΛΗΣ


Σε μια μικρή χώρα, στο χαλιφάτο της Πυρσούπουλης ζούσε ο Αλή Μπαμπά.


Ήταν αρχηγός μιας συμμορίας  γι’ αυτό και τον αποκαλούσαν ο Αλή Μπαμπά στη Μητρική τους γλώσσα και στα ξένα (κμέτ, ή πασά ) που μεταφράζετε (Δήμαρχος)  με τους σαράντα κλέφτες στην πραγματικότητα ήταν δέκα πέντε(15).Ο Αλή ήταν καλό ανθρωπάκι διαβασμένο , έκανε κάπου , κάπου και  τον δάσκαλο σε μικρά παιδιά  γιατί οι μεγάλοι τον κορόιδευαν, αυτός λοιπόν  έμπλεξε με κακές παρέες. Η μητέρα του τον είχε προειδοποιήσει. «Δεν κάνεις γιέ μου εσύ για τέτοιες δουλειές», του είπε, αλλά αυτός δεν ήθελε να ακούσει. Είχε βάλει σκοπό  να διώξει την (βρώμικη κάπα ) όπως  τον αποκαλούσε τον πρώην  τσομπάνη του βιλαετιού της Πυρσούπουλης (μετάφραση στα ξένα (κμέτ).

Η αγαπημένη του ασχολία, το χόμπι του να πούμε, ήταν η προσποίηση. Δηλαδή θεατρίνος του άρεσε να προσποιείται να λέει ότι  γνωρίζει τα πάντα ότι έχει μεγάλους φίλους στη  αυλή του Σουλτάνου  και ότι έμαθε πολλά και ότι τον υποστηρίζουν οι παραμυθάδες (βουλευτές) Παράδειγμα, ότι ήξερε να κυβερνά, ότι ήξερε αγγλικά, ότι έχει (τσέτα ) ομάδα δυνατή από τον κάμπο που ήταν τσιφλικάδες κάτι σαν καλαμποκάδες ή κλεφτοκοτάδες και ότι έχει και αντάρτες από  το πέτρινο χωριό, ότι δεν ήξερε που ήταν το Μαντρί . Ήταν ευσυγκίνητος  καλοκάγαθος  και δεν έχανε την ευκαιρία να δακρύζει με το παραμικρό. Πηγαίνει στην εκκλησία αφού ο παπάς τον πάρει πρώτα τηλέφωνο για να τον πότε θα πει το δι  ευχών ώστε να προλάβει να μπει μέσα στην εκκλησία.

Το ‘χε μεγάλο παράπονο πως, εκτός από τη φυλή του, το Ντόπιο-κιστάν  κανένας άλλος δεν τον καταλάβαινε ούτε και οι βάρβαροι που ήρθαν από τα βιλαέτια της  ανατολής λαθροπρόσφυγες. Του έγινε έμμονη ιδέα ότι όλοι τον κατηγορούσαν, αφού όσες παραχωρήσεις κι’ αν έκανε στα αδέλφια μας τους λαθροπρόσφυγες  δεν ήταν ευχαριστημένοι. Οι ντόπιοι κατσαπλιάδες και  μουεζίνηδες κάτι σαν κοτζαμπάσηδες δεν ήθελαν να  είναι με την (πράσινη) αλλά με την κίτρινη φάρα που διοικούσε την αυτοκρατορία του Σουλτάνου τσιπράκογλου. Αυτός ήταν  ντολμές και πήγαινε όπου φυσούσε ο άνεμος μόνο κίτρινα και κόκκινα πουκάμισα δεν μπόρεσε να βρει στο βιλαέτι και έστειλε κάτι χαραμοφάηδες σε γειτονικό κράτος αγοράσει  για να τα φοράει στα πανηγύρια για να δείξει υποτέλεια στο καθεστώς.
Οι δημογέροντες δεν εκτιμούσαν την μεγαλοφυή του ιδέα , κατά την άποψη του βέβαια, ότι είναι μεγάλος στην πολιτική . Δεν κάνει τίποτε για χρόνια ολόκληρα, ενώ βλέπει την οικονομία  στο βιλαέτι του να καταρρέει παρά μόνο έκανε πολλά πανηγύρια και θεάματα , αφού και αεροπόρους επινόησε να φέρει για να εντυπωσιάσει του φτωχούς και πεινασμένους υπηκόους  του. Μάλιστα ένας από τους υποτακτικούς του παραδέχτηκε δημοσίως ότι ενώ οι Δημογέροντες  ήξεραν πως τα οικονομικά του βιλαετιού δεν είναι  καλά  που, κυριολεκτικά και μεταφορικά είχε βάλει φόρους και χαράτσι στο νερό για να μαζέψουν λεφτά, και όταν οι  υπήκοοι διαμαρτύρονταν ότι και το νερό που πίνουν πικρό είναι. Ενώ αυτά και πολλά άλλα έκανε είχε ξεχάσει να πηγαίνει στο γυμναστήριο  εκεί που ξέπλεναν τα χαλιά και τις αμαρτίες με έναν(χότζα) δηλαδή δημόσιο υπάλληλο, που έκανε τον (εθελοντή) και τον φώναζαν χαλιαμπάλια  γιατί δεν ήξερε από κλοτσοσκούφι και το τόπι το έριχνε με το χέρι . Εν τω μεταξύ όλοι οι  κοτζαμπάσηδες έγιναν χοντροί εξ αιτίας του .

Το μεγαλύτερο ελάττωμα του Αλή ήταν η επιλογή των φίλων του όλοι ήταν <δάσκαλοι> στο ξενύχτι . Κάθε λίγο και λιγάκι όλο και κάποιο σκάνδαλο ερχόταν στην επιφάνεια και συνήθως είχε να κάνει με φίλους του Αλή, με ένα από τους δέκα πέντε κλέφτες. Βέβαια οι φήμες λεν πως οι κλέφτες ήταν περισσότεροι από δέκα πέντε, αλλά τώρα τρέχα γύρευε…

Τι διορισμοί ημετέρων, συγγενών και φίλων, τι ραβασάκια για ρουσφέτια, τι καινούργια δόντια, διαγραφές οφειλών, πληρωμές χρεών μπαταχτσήδων  που τον ψήφισαν , ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Όσοι διαμαρτύρονταν τους  πήγαιναν εκδρομές και τους  έδιναν και χαρτζιλίκι   για τα  έξοδα ταξιδίου  Και μίζες, μίζες, μίζες όλοι μαζί είχαν πέσει στο ψητό και αναφορά δεν έδιναν σε κανέναν, αφού αντιπολίτευση δεν υπάρχει . Με κάτι δημογέροντες που κάποτε ήταν στο στρατό και κάτι γιατρούς ,δεν γίνεται τίποτε αφού και ο πρώην χαλίφης από τους  αγρούς που κάνουν σιτάρι δεν ασχολείται καθόλου. Βέβαια έχουν και κάποιους δημογέροντες  που  έδιωξαν από το βιλαέτι γιατί είχαν πολλά σκάνδαλα είχαν πέσει στη μάσα με τα μούτρα. Αλλά αυτούς τους έχουν του χεριού τους γιατί λέει θα τους βάλουν στις  επόμενες εκλογές σε εκλόγιμες θέσεις ώστε να γλείψουν τα (κόκκαλα ) που έμειναν από την προηγούμενη μάσα. Τι θες και τι γυρεύεις, πολλά τα αμαρτήματα του Αλή… Υγεία να μας δίνει ο Αλλάχ  να τα εξιστορούμε. (συνεχίζεται).